lauantai 6. huhtikuuta 2019

7kk suosikit

 

Tällä viikolla meidän pieni täytti seitsemän kuukautta ja sitä juhlistettiin uusilla kuukausikuvilla. Aamulenkiltä poimittiin pajun oksia ja nopean askartelutuokion jälkeen meillä oli virpomavitsoja kuvausrekvisiitaksi pääsiäispupulle.

Puolivuotiaasta seitsenkuiseksi on ehtinyt tapahtua taas paljon, ellei jopa eniten tähän mennessä. Tämä kuukausi on ollut pientä nuhaa ja yölevottomuutta lukuunottamatta hyvinkin antoisa. Tuntuu siltä, että joka päivä Mette keksii jotain uutta, eikä meillä ole ollut päivääkään ilman päivittelyä niin nopeasti kehittyvästä vauvasta. Listasin alle kuukauden suosikkijuttuja, joita sitten päivitetään taas kuukauden päästä.

Liike ja ääni

Vartalon hallinta on harjaantunut lyhyessä ajassa todella paljon, mahallaan pyöritään jo eri suuntiin ja kurotellaan taakse olan yli katsomaan. Välillä niin pitkälle, että tasapaino pettää ja minityyppi kellahtaa vahingossa selälleen pään painosta. Peppu olisi jo lähdössä ryömimään, mutta vielä ei kädet osaa vetää loppuvartalolle vauhtia. Viime viikkojen hittituote on ollut kattosta roikkuva hyppykiikku, jossa on on niin kiva pomppia Fröbelin Palikoiden tai Kikattavan Kakkiaisen tahtiin.

Ääntely ja jokeltelu on saanut ihan uudenlaisia ulottuvuuksia. Suusta alkaa tulla jo ihan selkeitä  ''tä, te, mu, ma, ät, äi'' -tavuja ja niiden yhdistelmä alkaa kuulostaa jo alkeelliselta puheelta. Kaiken tämän juttelun välissä pärisytellään kuolaisia huulia tai maiskutella äänekkäästi.

Leikit

Kaikenlainen taputtelu, tunnustelu ja kolistelu alkaa kuulua leikeissä. Tuttia kolkutellaan pinnasängyn pinnoihin ja syöttötuolin tarjotin saa kyytiä mukilla kopsuttelemalla. Käsien taputtelu yhteen musiikin tahdissa tai ilman on sekä hauskaa katseltavaa että kivan tuntuista. Pallot ja renkailla kulkevat lelut kiinnostavat Metteä tällä hetkellä eniten ja ne houkuttelevat kääntyilemään mahallaan eri suuntiin.

Aktiviteetit

Vauvan ja äidinkin mielestä kuukauden jännittävin aktiviteetti on ehdottomasti ollut rattaiden testaaminen. Ollaan kokeiltu nyt pariin otteeseen ratasosaa vaunukopan tilalle, kun on ollut sopiva hetki lähteä koirien kanssa kävelylle, ilman, että täytyy saada tyttöä nukahtamaan samalla päiväunille. Rattaiden avulla vauvalle aukeni ihan uusi maailma, eihän hän ole nähnyt edes meidän jokapäiväistä lenkkireittiä aiemmin. Puoli-istuvasta asennosta maisemien katselu onnistuu ihan eri tavalla ja koirien touhut näkyvät vauvallekin. 

Mette oli myös onnistuneesti mukana katsomassa luisteluseuramme kevätnäytöstä ja jaksoi keskittyä katsomaan jäällä kiitäviä luistelijoita mummun sylistä lähes tunnin ajan. Loppupuolella väsymys alkoi iskeä, mutta silti aika hyvä suoritus tämän ikäiseltä!

Luonne 

Luonteenpiirteitä alkaa selvästi tulla jo enemmän esiin. Hän on suurimman osan ajasta aurinkoinen ja iloinen, mutta välillä hieman kärsimätön. Ainakin silloin, kun pitää odottaa ruokaa syöttötuolissa hetken ajan tai kun lelu karkaa liian kauaksi käsistä lattialla. Ihaninta on ollut huomata, että typy alkaa kaivata myös eri tavalla läheisyyttä ja pieniä hetkiä kun saa vain nojata äitin tai isin olkapäähän sylissä istuen.

Ruokailu

Ruokailu on sujunut varsin samalla kaavalla jo pidempään, mutta viimeisen kuukauden aikana erityisiä herkkuja ovat olleet avokado ja banaani. Lihaa olemme alkaneet lisäämään ruokavalioon pikkuhiljaa ja sekin tuntuu uppoavan ihan hyvin kasvissoseiden seassa. Kuukauden paras ruokailuun liittyvä ostos on ollut pillimuki, josta Mette opetteli juomaan vettä ihan itse. Myös smoothiepusseille tarkoitetut imukorkit ovat olleet kovassa käytössä, eikä ole löytynyt vielä yhtään hedelmätuotetta, josta Mette ei tykkäisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti